Günümüzün en çok oynanan FPS oyunu VALORANT popülerliği gün geçtikçe daha da artırmakta. Oyuncuların oyundan en fazla şikayet ettiği konu ise FPS olmakta. FPS görüntü cihazının performansını ölçümleyeme yardımcı olan bir birimi ifade etmektedir. Görüntüleme ekranında her saniye gerçekleşen tam kare tarama sayısı FPS değeri olarak gösterilir. FPS değerinin yüksek olması, ekrandaki görüntünün daha akıcı bir şekilde oynatılmasını sağlamaktadır. Volarant gibi oyunlarda ise rekabeti bir hayli etkileyen FPS konusunda sizler için bir rehber hazırladık.
Valorant FPS Artırma Nasıl Yapılır?
Valorant’ı optimize etmek ve oyunda daha fazla FPS almak için deneyebileceğiniz birkaç yol bulunmakta. Ekran kartınız, işlemciniz ve işletim sisteminiz göz önüne alındığında, bu ayarların bilgisayardan bilgisayara değişiklik gösterebileceğini unutmamalısınız. Tüm oyunlarda olduğu gibi, Valorant’ta da fps performansı için gereken ilk şey doğru grafik ayarlarını belirlemektir. Kullandığınız sistem hangi seviyede olursa olsun, en akıcı oyun tecrübesini yaşamak için optimum ayarları bulmak oldukça önemlidir. Rekabetçi oyunlarda profesyonel oyuncuların çoğunun, grafik kalitesi ayarlarını en düşük seviyeye getirdiklerini not düşelim.
CPU Ayarı
Oyuna girdikten sonra Görev Yöneticisi’ni açın, İşlemler sekmesinden Valorant’ı bulun ve sağ tıklayıp “Ayrıntılara git” seçeneğine tıklayın. Açılan ekranda Valorant’a sağ tıklayarak, “Benzeşmeyi ayarla” seçeneğine basın ve açılan pencerede “CPU 0” seçili ise üzerindeki tiki kaldırın. Bu işlem sayesinde sistem, diğer programlara göre Valorant’a öncelik tanır ve donma benzeri sorunlar bir miktar azalacaktır. Ayrıca açılan pencere içerisinden Öncelik Ayarla ve Yüksek’i seçin. Ancak windows son ayarı kaydetmeyeceği için pc her yeniden başladığında ikinci ayarı yeniden yapmanız gerekmekte.
Valorant FPS Arttırma için Nvidia Ayarları
- NVidia kontrol panelinize gidin.
- 3B ayarlarını yönetmeye gidin.
- Antistrofik Filtreleme – Kapalı
- Antialiasing – Kapalı
- Yenileme Hızı – Programa göre Kontrolör.
- Enerji Modu – Maksimum performansı tercih edin.
- Düşük Gecikme Modu – Açık
- Çoklu Kare Örneklemeli AA – Kapalı
- Dikey V-Sync – Kapalı
Valorant FPS Arttırma AMD Ayarları
- AMD Radeon Ayarlarını açın
- Oyun sekmesine tıklayın
- Global Ayarlar’a tıklayın
- Uygulama ayarlarını geçersiz kılmak için Kenar Yumuşatma Modunu ayarlayın
- Kenar Yumuşatma Düzeyini 2X olarak ayarlayın
- Anisotropik Filtreleme Modunu Açık olarak ayarlayın
- Set Anisotropik Filtreleme Seviyesi 2X
- Doku Filtreleme Kalitesini Performansa Ayarlayın
- Set Dikey Yenileme bekleyin Daima Kapalı
- Mozaikleme Modunu uygulama ayarlarını geçersiz kılmak için ayarlayın
- Maksimum Mozaikleme Seviyesini 32x veya daha düşük bir değere ayarlayın
Başlangıç Seçeneklerini Kaldırma
Bilgisayarınıza yüklediğiniz programların bazıları Windows açılışıyla birlikte otomatik başlatılır. Kullanmasanız bile arka planda çalışmaya ve bilgisayarı yavaşlatmaya devam edeceklerdir. Bu nedenle yalnızca Windows Antivirus ve Vanguard (Valorant anti-cheat) gibi temel öğeleri bırakarak gereksizleri kapatabilirsiniz. Başlangıç alanına erişmek için aşağıdaki adımları izleyin:
- Görev Yöneticisi
- Görev Yöneticisi’nde yer alan Başlangıç sekmesine gidin
- Devre dışı bırakmak istediğiniz uygulamaları seçin
Ekran Kartı Sürücüsünü Güncel Tutun
Valorant oynarken ani FPS düşüşleri ve oyundan atma gibi sorunlar yaşıyorsanız, ekran kartı yazılımının güncel olması gerektiğini göz ardı ediyor olabilirsiniz. Ekran kartınıza ait yazılımın en son sürümünü indirmek için Nvidia veya AMD web sitelerini ziyaret edebilirsiniz
Bilgisayar Temizliği
Sadece oyun değil aynı zamanda genel Windows performansını artırmak amacıyla her yıl bir kez işlemci termal macununu yenilemek olumlu bir hareket olacaktır. Ayrıca belirli aralıklarla bilgisayarınızın kasa temizliğini ihmal etmemelisiniz.
Oyun İçi Ayarlar
Genel ayarlar kısmında tüm FPS sınırlayıcılarını kapatın. Bu, oyunun en iyi performansa ulaşması için FPS’nin kısıtlanmayacağı anlamına geliyor.
Oyunun çözünürlüğünü kısarak FPS artışı yaşamak da mümkündür. Ancak bu doğrudan grafik kalitesinden ödün vermeniz yol açacak. “Grafik Kalitesi” sekmesinde yer alan ayarları “Düşük” bölümüne getirmeyi deneyin. Bu değişiklikler oyun içi grafik kalitesini doğrudan etkiler, ancak oyun performansını da artırır.
Grafik Kalitesi
Çok izlekli görselleştirme: Açık
Materyal Kalitesi: Düşük
Doku Kalitesi: Düşük
Ayrıntı Kalitesi: Düşük
Arayüz Kalitesi: Düşük
Vinyet: Kapalı
V-Sync: Kapalı
Kenar Yumuşatma: Hiçbiri
Eşyönsüz Filtreleme: 1X
Netliği arttır: Kapalı
Deneysel Keskinleştirme: Kapalı
Bloom: Kapalı
Bozulma: Açık
Birinci Şahıs Gölgeler: Kapalı.